lördag 6 december 2014

Fridolin: Björklund borde tvätta öronenJan Björklund (FP) sågar regeringens förslag på blocköverskridande samarbete.
Vid en presskonferens under fredagen sa Björklund att Gustav Fridolin (MP) vid tisdagens krismöte öppnade för att släppa igenom alliansens budget och låta de borgerliga regera.
Men enligt Fridolin stämmer inte det.
  • Jan Björklund borde lära sig att tvätta öronen så han hör vad folk säger, säger MP-språkröret.


Statsminister Stefan Löfven (S) har vid flera tillfällen under hösten gått ut med att han försökt få till ett blocköverskridande samarbete med allianspartierna.
FP-ledaren Jan Björklund hävdar att Löfvens erbjudanden om samarbeten inte varit seriösa.


  • Han menar inte allvar, säger Björklund vid en presskonferens under fredagen.

Enligt Jan Björklund, sade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på mötet mellan Alliansledarna och de rödgröna i tisdags kvällatt det logiska vore att alliansen tar över regeringsmakten när deras budget gått igenom.


  • Det var ingen av de andra på den rödgröna sidan som höll med om det. Men det är inget ologiskt resonemang. Att S och MP skulle ha släppt fram en alliansregering när vår budget hade vunnit. Det vore ju ett blocköverskridande samarbete, säger han.


Björklund tar upp att allianspartierna släppte igenom regeringen efter valet och tycker att det vore logiskt att regeringen gjorde detsamma efter budgetomröstningen.


  • Men den typen av blocköverskridande samarbeten är så klart Stefan Löfven inte intresserad av. Han är bara intresserad av blocköverskridande samarbete som innebär att han själv är statsminister, säger Jan Björklund.


"Tvätta öronen"
Fridolin förnekar att han ska ha gett alliansen möjligheten att regera.
  • Jan Björklund borde lära sig att tvätta öronen så han hör vad folk säger.
  • En borgerlig regering skulle bygga på att Sverigedemokraterna blev regeringsunderlag - en sådan regering skulle jag aldrig släppa fram utan en fajt. Det är därför vi har utlyst extra val, säger han till Expressen.

TT: Var har Björklund fått det ifrån?
  • Jag ställde frågan till Alliansen: Om de anser att det logiska är att de regerar när deras budget gått igenom, hur ska de då hantera att Sverigedemokraterna sagt att de också kommer att fälla deras budget?
  • Då vaknade Jan Björklund och svarade inte på frågan utan ställde motfrågan: Så du tycker att det logiska är att vi regerar?, säger Fridolin till TT.
Enligt Fridolin handlar det om att Jan Björklund vill blanda bort korten och inte få diskussionen i Folkpartileden om att han och de andra partiledarna varit beredda att bilda en regering med SD som regeringsunderlag, rapporterar TT.


"Inte gått att samarbeta"
Björklund hävdade på presskonferensen att det inte har gått att samarbeta över blockgränserna eftersom Löfven gjorde upp med MP och V efter regeringsskiftet.
  • Det klart att då kan man säga att det var till för att få till en budget. Det hade nu varit möjligt i onsdags, om han nu ville, att haka av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det är detta som gör att det svårt att nå samförstånd, säger Björklund om låsningen som uppstått mellan blocken.


FP-ledaren menar att det rödgröna samarbetet lett till att bland annat friskoleöverenskommelsen och pensionsöverenskommelsen rivits upp.


  • Huvudproblemet är att Stefan Löfven har låst in sig i vänsterburen, säger han.Fridolin: Björklund borde tvätta öronen | Politik | Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar